Resursklokt är temat för Årets Kock 2010
Ren blir huvudråvara och "Resursklokt" tema i Årets Kock 2010. Råvarukorgen innehåller bland annat rentunga.
Med årets tema Resursklokt vill Årets Kock uppmärksamma vikten av att återvinna och tillvarata – både kunskap och resurser.
– 25–30 procent av all mat vi köper slängs i onödan och hade kunnat ätas om det förvarats rätt eller konsumerats i tid. Restaurangbranschen har ett stort ansvar i att använda maten resursklokt och i att återvinna gamla kunskaper om hur mat kan tillvaratas. Vi tog med rentunga för att det ett bra exempel på styckningsdetalj som sällan används i matlagning men som går utmärkt att tillvarata. Ren är dessutom klimatsmart, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.
Finalen av Årets Kock 2010 avgörs i Globen Annexet den 28 januari 2010.
De sex kockar som möts i finalen är:
Daniel Räms, Pontus!, Stockholm (semifinalvinnare Östersund)
Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg (semifinalvinnare Malmö)
Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Sebastian Höckert, Swedish taste, Göteborg
Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg
I år skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal.