Framtidens julbord: vildsvin och röding?
Lagom till julborden exploderar diskussionerna om några av svenskarnas mest traditionella julrätter. För den som inte längre vill servera gris och ål föreslås nu alternativ - skinka från vildsvin och rökt svensk röding.
Jana menar att rökt röding är ett bra alternativ till den rödlistade ålen.
– Rödingen är närproducerad, nyttig och god. Sill och lax är förstås också alltid bra på julbordet, men rödingen är mildare och finare i smaken än lax, säger Jana.
Svenska Jägareförbundet vill i sin tur gärna se mer vildsvinskött på julbordet.
–Det är dags att byta ut den vanliga julskinkan mot vildsvin, den är nyttig och det är det mest klimatvänliga vi kan välja, uppmanar Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.
Intresset för viltkött ökar och enligt en Sifo-undersökning vill 59 procent av oss svenskar gärna äta mer viltkött. Enligt Svenska Jägareförbundet ökar vildsvinsstammen kraftigt och om några år äter vi mer vildsvinskött än älgkött. Förra året fälldes cirka 50 000 vildsvin och med nuvarande utveckling kommer cirka 150 000 vildsvin att fällas år 2013.
Viltköttets fördelar är många, påpekar Svenska Jägareförbundet. Det är en förnyelsebar resurs, precis som svamp och bär, innehåller nyttiga omega-3 fetter och höga halter av mineraler. I viltköttet finns inga läkemedel, tillsatser eller substitut. Dessutom slukar det inte energi vilket till exempel växthusodlade grönsaker gör. Viltkött är i stället, tillsammans med rotfrukter och musslor, det som kräver minst energitillgång.
– Det är bra att konsumenternas intresse för ekologisk mat ökar, det kommer att ge dem en ökad känsla för naturen. Men det viktigaste är kanske ändå smaken, vilt smakar underbart gott, tillägger Torsten Mörner.