23948sdkhjf

Fem nya guldkossor korade

Trendsättande miljöarbete, gastronomisk skolmat, hjärtlig äldremat, innovativa snabbmål och familjär supermarket. Här är vinnarna i Arla Foods Guldko 2009.
Tävlingen Arla Foods Guldko firar 10 år i år och den 22 april delades ytterligare fem guldkossor ut till personer och företag som under året gjort en insats för matglädje och miljöarbete.

Annerstaskolan i Huddinge vann pris för Bästa matglädjeskola för sina ”spännande menyer, överraskande kryddor och smaksättare som ger eleverna en intresseväckande inblick i den gastronomiska världen”.
»När jag började som kökschef på skolan sa jag till rektorn att vi inom loppet av tre år skulle ha Sveriges bästa skolmat. Vi nådde målet med bara någon månads marginal«, säger Michael Bäckman på Annerstaskolan som lagar över 1 200 portioner dagligen.

Knepen för att lyckas så bra som man har gjort på skolan är genom god planering, att man använder riktiga råvaror och ser över bemanningen.
»Hos oss får skolmaten kosta cirka 10 kronor per dag och elev, det är fullt tillräckligt och vi har aldrig haft några problem att hålla vår budget«, fortsätter Michael.

Bästa seniorservering blev AB Blomstergårdar i Djursholm som ägs av Blomsterfonden, dit såväl föreningens boende som den breda allmänheten är välkommen. ”Med ett brinnande engagemang, personlig omtanke och en smakfull värdighet serveras dagligen matglädje för gästens alla sinnen”, löd delar av juryns motivering.

Några som har fått kämpa i motvind i många år är Coop Konsum, tidigt ute med att satsa på ekologiska varor. Ett okommersiellt beslut som igår belönades med en guldko för Bästa miljöarbete.
»Ja, vi lanserade ekomjölk innan det ens fanns i folks medvetande. Så det var tidigt« säger Mikael Robertsson, miljöchef på Coop Sverige.

För er inom snabbmatsbranschen kan det vara värt att ta en närmare titt på ICA Stop i Täby. De kammade nämligen hem segern för Bästa snabbmål. Sortimentet beskrivs som tillgängligt, smart, fräscht och kvalitativt.

I kategorin Bästa Ica-butik, nej förlåt, Bästa matglädjebutik hade tre Ica-butiker tagit sig till final. Det längsta strået drog Ica Supermarket Parkhallen i Örebro som på ett lekfullt sätt inspirerar sina kunder, till exempel genom att trycka upp recept på tröjor som bärs av personalen.

Vinnarna Arla Foods Guldko 2009
Bästa matglädjeskola – Annerstaskolan, Huddinge
Bästa seniorservering – AB Blomstergårdar, Djursholm
Bästa snabbmål – Ica Stop, Täby
Bästa matglädjebutik – Ica Supermarket Parkhallen, Örebro
Bästa miljöarbete – Coop Konsum

LÄS MER www.arla.se/guldko .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079