Skördefest när kockar odlar egen mat
Det har varit stort fokus på råvarors ursprung de senaste åren. Bonden är den nya stjärnan, inte kocken. Nu ger Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg kända Skånekockar chansen att odla sin egen mat.»Det ska bli riktigt kul att själv få vara med och odla sina favoritråvaror«, säger kocken Anders Vendel på Vendel af Sturehof i Malmö. Tillsammans med nio kockar deltar Anders Vendel i sommarens tema ”Mat i Kvadrat”. Startskottet går den 9 maj, då kockarna drar på sig trädgårdshandskarna för att så och plantera i köksträdgården där de har fått varsin kvadratmeter var att förfoga över.»Mat i Kvadrat är en utmaning för mig som kock, jag lär mig massor på att vara med i hela processen från frö till tallrik«, säger Rickard Nilsson, som bland annat blev Årets Kock 1991.Arbetet med odlandet leds av Fredriksdals köksträdgårdsmästare Philippe Plöninge, som själv skrivit flera böcker om grönsaker och odling.»Allt odlas ekologiskt, berättar han, det gjorde vi innan begreppet ens fanns!«Den 23 augusti blir det smakfest. Då skördar kockarna sina alster och tillagar läckra rätter inför publik.Deltagande kockar är:Anders Vendel, Vendel af Sturehof, MalmöRikard Nilsson, Gastric food Consulting & Event, Munka LjungbyPer Dahlberg, Restaurang Gastro, HelsingborgMarcus Nemrin, Sofiero slottsrestaurang, HelsingborgAndreas Lund, Gastronomibutiken, HelsingborgTorbjörn Lagmark, Lagmarks, HelsingborgPeter Ehk, Nils H restaurang & catering, HelsingborgMagnus Sikrot, Magnus mat, Helsingborg och HöganäsDuong Tho Duong, Thai Corner, HelsingborgFredric Bengtsson, Restaurang Bryggan, Höganäs