Skördefest när kockar odlar egen mat
Anders Vendel, Rickard Nilsson och Per Dahlberg är tre av tio kockar som kommer att få odla sina favoritråvaror. Planteringen sker på Fredriksdal museer och trädgårdar.
»Det ska bli riktigt kul att själv få vara med och odla sina favoritråvaror«, säger kocken Anders Vendel på Vendel af Sturehof i Malmö.
Tillsammans med nio kockar deltar Anders Vendel i sommarens tema ”Mat i Kvadrat”. Startskottet går den 9 maj, då kockarna drar på sig trädgårdshandskarna för att så och plantera i köksträdgården där de har fått varsin kvadratmeter var att förfoga över.
»Mat i Kvadrat är en utmaning för mig som kock, jag lär mig massor på att vara med i hela processen från frö till tallrik«, säger Rickard Nilsson, som bland annat blev Årets Kock 1991.
Arbetet med odlandet leds av Fredriksdals köksträdgårdsmästare Philippe Plöninge, som själv skrivit flera böcker om grönsaker och odling.
»Allt odlas ekologiskt, berättar han, det gjorde vi innan begreppet ens fanns!«
Den 23 augusti blir det smakfest. Då skördar kockarna sina alster och tillagar läckra rätter inför publik.
Deltagande kockar är:
Anders Vendel, Vendel af Sturehof, Malmö
Rikard Nilsson, Gastric food Consulting & Event, Munka Ljungby
Per Dahlberg, Restaurang Gastro, Helsingborg
Marcus Nemrin, Sofiero slottsrestaurang, Helsingborg
Andreas Lund, Gastronomibutiken, Helsingborg
Torbjörn Lagmark, Lagmarks, Helsingborg
Peter Ehk, Nils H restaurang & catering, Helsingborg
Magnus Sikrot, Magnus mat, Helsingborg och Höganäs
Duong Tho Duong, Thai Corner, Helsingborg
Fredric Bengtsson, Restaurang Bryggan, Höganäs