Gastronomiskt prisregn i Skåne
Lutfisk, Bondens egen marknad och ekologiska äpplen. Den 24 april delar Skåneländska Gastronomiska Akademien ut sina årliga priser, diplom och stipendier.
Bertil Göranssons minnesdiplom går till Ulf Buxrud på A Keeper och the Quaich i Malmö för ”framgångsrik verksamhet som inspiratör och kunskapsförmedlare inom whiskyområdet”.
Akademiens diplom går i år till Mats Johansson på företaget Den goda lutfisken i Karlshamn, Anna-Karin Hamilton och Charlotte Oredsson Norrman för sitt arbete med att marknadsföra Bondens egen marknad i Halland och Skåne, Thor Kure på Mønstergaard på Bornholm för högkvalitativ ekologisk Limosinköttproduktion samt Åke, Jesper och Jens Duvander på Conditori Duvander i Kristianstad för traditionell konditorikultur av högsta klass.
Det stora forskningspriset på 100 000 kronor i samarbete med Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta tilldelas Åsa Jönsson, agr dr vid Slu i Alnarp för avhandlingen ”Organic apple production in Sweden, 2007”.
Samtliga utmärkelser delas ut i samband med Skåneländska Gastronomiska Akademiens årsfest den 24 april på Grand Hotel i Lund.