Kroganställda har stora alkoholproblem
Åtta av tio restauranganställda i Stockholm räknas in i gruppen riskkonsumenter av alkohol. Fyra av tio dricker så mycket att de skulle behöva hjälp. I gruppen 20-25-åringar har hälften så grava problem med alkohol att de skulle behöva behandling. Snittet bland befolkningen ligger på tre procent. Enligt Håkan Leifman, sektionschef på STAD, är resultatet alarmerande.»Jag var ju säker på att man skulle ha högre konsumtion och mer allvarlig problematik än befolkningen, men så här pass höga tal har jag nog aldrig sett tror jag, så det är väldigt allvarligt«, säger han till sr.se.Håkan Leifman menar att Stockholms krögare nu måste arbeta mer med policyfrågor och sätta upp tydligare regler när det gäller alkohol. »En stor del av de anställda måste nu få någon form av hjälp«, säger han.I studien har cirka 200 kroganställda i Stockholm mellan 20 och 35 år fått svara på frågor om sitt drickande. Det framgår inte var och när de anställda dricker, men Håkan Leifman menar att det inte spelar någon roll. Förklaringen till problemet har med krogpersonalens livsstil att göra.