23948sdkhjf

Kvalitet på skolmaten blir lag

Mat i svenska förskolor och skolor ska vara kostnadsfri, står det i skollagen. När lagen nu ska revideras kommer även krav på matens kvalitet att ingå.
»Krav på skolmatskvalitet i nya lagen är historiskt! Vi är lättade och glada efter många års kamp för kvalitetssäkring av skolmåltiderna. Det här kommer förhoppningsvis att betyda förbättringar för många av Sveriges elever och förskolebarn«, säger Annika Unt Widell, projektledare för Skolmatens Vänner.

Förslaget om att införa kvalitetskrav på mat för skola och förskola diskuterades i veckan av skolminister Jan Björklund, jordbruksminister Eskil Erlandsson och Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister. Livsmedelsverket välkomnar initiativet.
»Att barnen ska få näringsriktig, och inte bara kostnadsfri, mat i skolan och förskolan är egentligen en självklarhet. Goda matvanor grundläggs redan när man är liten och barnen kan i praktiken inte äta lunchen någon annanstans«, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Redan i Livsmedelsverkets underlag till handlingsplan från 2005 för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet fanns förslag om lagstiftning om skolmatens kvalitet med. Nu har det alltså fått gehör på regeringsnivå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062