Tre stjärnor till Dahlgren
Trots Christer Lingströms avhopp i fjol behåller Edsbacka krog sina två stjärnor i den europeiska upplagan av Guide Michelin. Totalt rymmer 2009 års utgåva stjärnguiden inte mindre än 14 svenska stjärnkrogar fördelat på nio i Stockholm och sex i Göteborg. »Det är 25 år sedan den första stjärnan delades ut i Sverige. I år har vi fler stjärnrestauranger än någonsin, vilket vittnar om den kvalitet det är på den mat som svenska restauranger serverar«, säger Carl Stenson, informationschef på Michelin i de nordiska länderna. Ingen svensk restaurang blir av med sina stjärnor, tvärtom tillkommer två restauranger – Frantzén/Lindeberg och Mathias Dahlgre Matbaren, bägge i Stockholm. Mathias Dahlgren Matsalen, som fick en Rising Star i fjol, belönas med ytterligare en stjärna och gör därmed Sverige till det enda land i Norden med två tvåstjärniga restauranger.Sveriges stjärnkrogar – hela listanMathias Dahlgren Matsalen**, Stockholm (ny stjärna)Edsbacka krog**, SollentunaMathias Dahlgren Matbaren*, Stockholm (ny stjärna)Frantzén/Lindeberg*, Stockholm (ny stjärna)Esperanto*, Stockholm Fredsgatan 12*, Stockholm Lux Stockholm*, Stockholm Leijontornet*, Stockholm Operakällaren*, Stockholm Kock & Vin*, GöteborgSjömagasinet*, Göteborg28+*, GöteborgFond*, GöteborgBasement*, GöteborgFakta Guide MichelinTre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg, medan en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori. Stjärnor delas ut baserat bara på maten som serveras. Besticksymboler ges för miljö, service med mera. Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar. Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.