Tre stjärnor till Dahlgren
I nio år har Edsbacka krog regerat som Sveriges enda tvåstjärniga krog. Nu får den sällskap av Mathias Dahlgren Matsalen i den senaste upplagan av Guide Michelin Main Cities of Europe.
Totalt rymmer 2009 års utgåva stjärnguiden inte mindre än 14 svenska stjärnkrogar fördelat på nio i Stockholm och sex i Göteborg.
»Det är 25 år sedan den första stjärnan delades ut i Sverige. I år har vi fler stjärnrestauranger än någonsin, vilket vittnar om den kvalitet det är på den mat som svenska restauranger serverar«, säger Carl Stenson, informationschef på Michelin i de nordiska länderna.
Ingen svensk restaurang blir av med sina stjärnor, tvärtom tillkommer två restauranger – Frantzén/Lindeberg och Mathias Dahlgre Matbaren, bägge i Stockholm. Mathias Dahlgren Matsalen, som fick en Rising Star i fjol, belönas med ytterligare en stjärna och gör därmed Sverige till det enda land i Norden med två tvåstjärniga restauranger.
Sveriges stjärnkrogar – hela listan
Mathias Dahlgren Matsalen**, Stockholm (ny stjärna)
Edsbacka krog**, Sollentuna
Mathias Dahlgren Matbaren*, Stockholm (ny stjärna)
Frantzén/Lindeberg*, Stockholm (ny stjärna)
Esperanto*, Stockholm
Fredsgatan 12*, Stockholm
Lux Stockholm*, Stockholm
Leijontornet*, Stockholm
Operakällaren*, Stockholm
Kock & Vin*, Göteborg
Sjömagasinet*, Göteborg
28+*, Göteborg
Fond*, Göteborg
Basement*, Göteborg
Fakta Guide Michelin
Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg, medan en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori.
Stjärnor delas ut baserat bara på maten som serveras. Besticksymboler ges för miljö, service med mera. Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar. Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.