Godast kycklinggryta lagas i Vellinge
Tävlingstemat för årets upplaga av Barnens Egen Matskola var ”Pippi på gryta”. Förstapriset med ett stipendium på 10 000 kronor gick till fjärdeklassarna Emma Andersson, Kalle Kjellman och Mathias Byskog från Rosentorpsskolan i Vellinge. De hade döpt sin gryta till Kyckling ala Curry och smaksatt den med curry, kokosmjölk och vitlök.Det vinnande bidraget fick omdömet ”en smakrik kycklinggryta med bra balans av sötma, sälta och kryddor samt grönsaker med spänst. Dessutom en mycket färgstark och vacker presentation” av juryn som leddes av Christina Möller och Operakällarens kökschef Stefano Catenacci. Andrapristagarna, femte- och sjätteklassarna från Abisko skola och Nyckelskolan i Södertälje, fick 5 000 kronor vardera. Nyckelskolans elever tilldelades en speciell utmärkelse för sina goda råvarukunskaper om svensk kyckling. Eleven Adam Åberg från samma klass fick dessutom ta emot priset Bästa kompisen i köket för sitt fina samarbete och lagarbete i köket.Förstapriset med ett stipendium på 10 000 kronor till en matupplevelse delades ut av Årets Kock 2009, Viktor Westerlind. Andrapristagarna fick 5 000 kr vardera. Barnens Egen Matskola avgjordes på Operakällaren i Stockholm den 11 mars. Sedan i höstas då tävlingen inleddes har över 4 000 elever och 160 skolklasser deltagit.