Frantzén/Lindeberg bäst på mat i Sverige
White Guide 2009 rymmer hela elva restauranger i internationell mästarklass. Toppar listan gör Mathias Dahlgren Matsalen, medan årsgamla Frantzén/Lindeberg bjuder på den bästa matupplevelsen enligt guiden.
»Hur bra vi äter i det här landet framgår av att åtta nya restauranger gått upp i mästarklass. I år har vi också fem nya i internationell mästarklass och det är i absolut världsklass«, säger Lars Peder Hedberg, huvudredaktör för guiden.
När White Guide lanserades på Grand Hôtel i Stockholm igår korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.
Mathias Dahlgren Matsalen.
Det mest prestigefyllda priset av dem alla, årets bästa restaurang utifrån totalupplevelse, gick till Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm ”för att ett högst personligt och moget kök nu funnit sin scen. Föreställningen har i alla stycken hittat sin form och sin rytm och framförs säkert och avspänt i såväl kök som matsal”.
Är du däremot ute efter bästa restaurang utifrån matupplevelse är det på Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan du ska boka bord. Glöm att beställa från en meny, här får man bara reda på vilka råvaror som gäller för dagen.
Restaurang Pontus! i Stockholm kammade hem pris för både årets miljö/stämningsupplevelse och årets ekokrog. Göteborgskrogen 28+ bjuder på Sveriges just nu bästa vinupplevelse och Operakällaren i Stockholm är bäst på service.
Tio månader gamla Swedish Taste i Göteborg utsågs till årets stjärnskott och en liten bit längre in i landet hittar man krogen som är värt en resa, Dala-Husby Hotell & Restaurang. Årets hjärtekrog blev Proviant i Stockholm och Johan Jureskog på Rolfs Kök i samma stad blev utsedd till årets rising star.
Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus tog emot ”Årets hyllning av en lång betydelsefull gastronomisk gärning” och den brittiske krögaren Fergus Henderson prisades med White Guide Global Gastronomy Award för sin nose-to-tail matlagning som innebär att man använder alla tänkbara in- och utälvor av ett djur.
White Guide 2009 presenterades inför ett fullsmockat Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm den 9 mars. Årets upplaga innehåller 553 restauranger, varav 208 poängbedömda.
Vinnare i White Guide 2009
Årets bästa restaurang utifrån totalupplevelsen
Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
Årets bästa restaurang utifrån matupplevelsen
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Årets serviceupplevelse
Operakällaren, Stockholm
Årets vinupplevelse
28+, Göteborg
Årets miljö- och stämningsupplevelse
Pontus!, Stockholm
Årets stjärnskott
Swedish Taste, Göteborg
Årets ekokrog
Pontus! Stockholm
Årets värt en resa
Dala-Husby Restaurang, Dala-Husby
Internationell mästarklass
1. Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm 37/93
2. Lux Stockholm, Stockholm 37/91
3. Oaxen Skärgårdskrog, Hölö 37/89
4. Esperanto, Stockholm 37/86
5. Frantzén/Lindeberg, Stockhom 37/85 (NY)
6. Operakällaren, Stockholm 36/93 (NY)
7. F12 Restaurant, Stockholm 36/91
8. Kock & Vin, Göteborg 36/89 (NY)
9. Trio, Malmö 36/87 (NY)
10. PM & Vänner, Växjö 36/86 (NY)
11. 28+, Göteborg 36/81 (NY)
Svensk mästarklass
12. Pontus!, Stockholm 35/90
13. Gastro, Helsingborg 35/87
Sjömagasinet, Göteborg 35/87
Swedish Taste, Göteborg 35/87 (NY)
16. Leijontornet, Stockholm 35/85
Vassa Eggen, Stockholm 35/85
18. Hotell Borgholm, Borgholm 35/83
19. Divino, Stockholm 34/85
Edsbacka Krog, Sollentuna 34/85
21. Vendel at Sturehof, Malmö 34/82
22. Fiskekrogen, Göteborg 33/84 (NY)
23. Thörnströms Kök, Göteborg 33/78 (NY)
24. Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm (NY)
25. GQ, Stockholm 32/81
PerLei, Stockholm 32/81 (NY)
27. Torso Twisted, Malmö 32/80
28. Bloom in the Park, Malmö 32/79
29. 50 Kvadrat, Visby Visby 32/77
30. Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala-Husby
Rolfs Kök, Stockholm 32/76 (NY
White Guides rangordning baseras i första hand på matpoäng (första siffran) och efter totalpoäng i andra hand (andra siffran). Maxpoäng är som tidigare 100, men i årets upplaga har matpoängen ökats från 35 till 40 och servicepoängen från 15 till 25. Dryck ger max 20 poäng och miljö/stämning 15 poäng.