23948sdkhjf

Arbetsmiljön under lupp

I år ska över 600 restauranger i Stockholms och Uppsala län få besök av inspektörer från Arbetsmiljöverket. Antalet arbetsolyckor är för högt, menar man.
Under 2006 anmäldes totalt 447 fall av arbetsolyckor med sjukfrånvaro som följd inom hotell- och restaurangbranschen och 201 fall av arbetssjukdomar, visar preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Restaurangerna i Stockholms län står för 150 fall av arbetsskador och 50 fall av arbetsjukdomar, medan motsvarande siffror för Uppsala län är tio respektive sex.

I veckan har cirka 40 arbetsmiljöinspektörer påbörjat det omfattande granskningsarbetet i de två länen.
»Det finns stora ställen som har bra arbetsmiljöarbete där personalen har inblick och är delaktiga i vad som händer. Sedan finns det ställen som inte har ett smack, där ägarna bara tycker att personalen ska vara glada att få jobba«, säger Torbjörn Olsson, inspektör vid Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt, till Svenska Dagbladet.

Förutom att informera om lagar och regler ska inspektörerna titta extra noga på lokaler, maskiner, stress och arbetsbelastning, våld och hot samt kolla upp om restaurangen bedriver någon form av systematiskt arbetsmiljöarbete. Vanliga brister i restaurangköken är hala golv och maskiner som inte fungerar som de ska, menar Torbjörn Olsson. Exempel på andra skadegörare är bränn- och skärskador och tunga lyft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063