Arbetsmiljön under lupp
I år ska över 600 restauranger i Stockholms och Uppsala län få besök av inspektörer från Arbetsmiljöverket. Antalet arbetsolyckor är för högt, menar man.
I veckan har cirka 40 arbetsmiljöinspektörer påbörjat det omfattande granskningsarbetet i de två länen.
»Det finns stora ställen som har bra arbetsmiljöarbete där personalen har inblick och är delaktiga i vad som händer. Sedan finns det ställen som inte har ett smack, där ägarna bara tycker att personalen ska vara glada att få jobba«, säger Torbjörn Olsson, inspektör vid Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt, till Svenska Dagbladet.
Förutom att informera om lagar och regler ska inspektörerna titta extra noga på lokaler, maskiner, stress och arbetsbelastning, våld och hot samt kolla upp om restaurangen bedriver någon form av systematiskt arbetsmiljöarbete. Vanliga brister i restaurangköken är hala golv och maskiner som inte fungerar som de ska, menar Torbjörn Olsson. Exempel på andra skadegörare är bränn- och skärskador och tunga lyft.