Hallå där...
Madeleine Persson, Grand Café på Arlanda flygplats, vinnare i gårdagens SSP Baristamästerskap på Stockholm central. Du valde att servera inlagd sill till din signaturdrink ”Nordic Delight” – hur tänkte du?
Vad tyckte domarna?
»De sa att det var väldigt nytänkande och gillade kombinationen av min kaffedrink och sillen. Egentligen handlar det ju inte om sillen i sig, utan om det salta som bryter av och balanserar smakerna.«
Hur känns det att ha vunnit?
»Jag är jätteglad, men det var lite chockartat när de läste upp mitt namn. För jag vet att jag kan prestera bättre än vad jag gjorde. Och så råkade jag få en liter vispgrädde istället för standardmjölk under tävlingen, vilket gjorde mig betydligt mer nervös än vad jag brukar vara. Men den liter mjölk jag ändå hade räckte precis till det jag skulle göra.«
Nu väntar kval i Barista Cup/Beige Award – hur ska du ladda?
»Inför SPP-mästerskapet igår bytte jag helt strategi. Jag brukar vara den som planerar allt in i minsta detalj, men jag vet ju att jag kan. Så jag ska försöka lita mer till det, och så får jag ju träning varje dag på jobbet. Jag var med i kvalet förra året också, men efter att ha tävlat för Caffè Ritazza i Italien i somras och nu denna segern har jag mer erfarenhet att komma med.«
Enligt tävlingsjuryn vann Madeleine Persson för att hon ”bevisat att övning ger färdighet och uppvisat en jämnhet i prestation och presentation samt är kreativ och mån om kvaliteten”.
På andra plats kom Mikaela Mathiesen som jobbar på Coffys på Stockholm central och trea blev Anna-Maria Will från Café Götheborg på Landvetter. Även Mikaela och Anna-Maria får delta i uttagningstävlingarna till Barista Cup/Beige Award 2008 som startar i Malmö den 13 februari.