Så ska restaurangen låta
Restaurangen är kanske den miljö som tydligast har till uppgift att tillfredsställa alla sinnen, men ljudupplevelsen får sällan platsen den förtjänar. Det vill Svensk Form, ÅF-Ingemansson och Berns Salonger i Stockholm, som står bakom ljudprojektet och utställningen Guldsyrsan, ändra på. »Detta är första gången som ljudens värld lyfts fram som en central kvalitet i restaurangsammanhang. Med rätt ljuddesign är det möjligt att samtidigt kunna mingla i baren, dansa och äta ostört – i en och samma lokal«, säger Björn Hellström, akustisk designer, ÅF-Ingemansson och professor i ljuddesign, Konstfack.Ljuddesign handlar om att tillämpa ljud som designelement på liknade sätt som man inreder, möblerar, ljus- och färgsätter miljöer. Allmänheten kan ta del av de senaste trenderna inom svensk ljuddesign mellan den 17-24 januari på Berns. Men redan den 16 januari debatteras ljud som designelement. I panelen sitter bland andra Melker Andersson från Grupp F12 och Tobias Nygren från Restauranghögskolan i Grythyttan. Samtidigt delas stipendiet Guldsyrsan ut till högskole- och universitetsstuderande i Sverige med inriktningen design, konst, musik, akustik och arkitektur.