Så ska restaurangen låta
En behaglig ljudmiljö är minst lika viktig som maten på tallriken. Utställningen Guldsyrsan 2008 sätter fokus på betydelsen av ljuddesign på restaurang.
»Detta är första gången som ljudens värld lyfts fram som en central kvalitet i restaurangsammanhang. Med rätt ljuddesign är det möjligt att samtidigt kunna mingla i baren, dansa och äta ostört – i en och samma lokal«, säger Björn Hellström, akustisk designer, ÅF-Ingemansson och professor i ljuddesign, Konstfack.
Ljuddesign handlar om att tillämpa ljud som designelement på liknade sätt som man inreder, möblerar, ljus- och färgsätter miljöer. Allmänheten kan ta del av de senaste trenderna inom svensk ljuddesign mellan den 17-24 januari på Berns.
Men redan den 16 januari debatteras ljud som designelement. I panelen sitter bland andra Melker Andersson från Grupp F12 och Tobias Nygren från Restauranghögskolan i Grythyttan. Samtidigt delas stipendiet Guldsyrsan ut till högskole- och universitetsstuderande i Sverige med inriktningen design, konst, musik, akustik och arkitektur.