23948sdkhjf

Ny utbildning i vinodling

Antalet kommersiella vinodlingar i Sverige växer. SIK, Institutet för bioteknik och livsmedel, i Göteborg har därför startat en grundkurs i professionellt vinmakeri.
»I Sverige finns råvaror av bra kvalitet och intresset hos konsumenterna för småskalig, lokal produktion ökar«, säger Roger Uddstål, företagsutvecklare på SIK, med lång erfarenhet av att stötta livsmedelstillverkare med råd och utbildning.

Vinkursen startar våren 2008. Den är förlagd dels till Wannborga gård på Öland, dels till SIKs finska samarbetspartner Lepaa Vininstitut.
»Finnarna är duktiga på småskalig vinproduktion och har lång tradition på området. Det finns vinerier på ett 40-tal platser i Finland«, säger Roger Uddstål.

Exempel på svenska kommersiella vingårdar är Blaxsta Vingård i Sörmland, Gute Vingård på Gotland och Grythyttan Vin i Bergslagen. Föreningen Svenska Vinodlare har 25 vingårdar som medlemmar, men verkar för samarbete mellan vintillverkare i hela landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064