23948sdkhjf

Lunchmaten för fet

Får vi nyttig och bra mat när vi äter en dagens? Bara i två fall av åtta, visade det sig när Sverker Olofsson testade lunchmat i Skellefteå i SVT:s program Plus.
Undersökningen gäller åtta restauranger i Skellefteå, inklusive en pizzeria och hamburgerkedjan Max, På samtliga ställen har en dagens eller motsvarande måltid beställts och analyserats av företaget Alcontrol Laboratories. Enbart innehållet som lades upp på tallriken. Salladsbufféer och tillbehör utanför det som lades upp på tallrikarna har inte genomgått analys.

Resultatet visar att sex av de åtta rätterna ger för mycket fett. Något som i regel medför en väsentligt högre energinivå än vad som rekommenderas av Livsmedelsverket. Hämtpizzan i programmet innehöll 66 gram fett och totalt 1500 kilokalorier, vilket är nära en stillasittande kvinnans totala behov av energi för en hel dag. En annan lunch med fläskfilé, potatisgratäng och sås gav 60 gram fett.

I programmet medverkade nutritionist Christel Larsson från Umeå universitet. Hon menar att en stor anledning till varför många lunchrätter är för feta är kunskapen i köken för att laga hälsosam mat. Husmanskost, till exempel kalops och köttfärslimpa, behöver inte alls vara för fett om man är varsam och medveten vid tillagningen.

Lunchrätten bestående av tandoorikyckling med ris fick vissa justeringar godkänt.
»Måltiden ger ungefär 500 kilokalorier. Men för att den ska bli riktigt bra behöver den kompletteras med grönsaker, någon frukt och gärna en smörgås, säger Christel Larsson. Det man kan göra för att förändra den här bilden är att restauranger nyckelhålscertifierar sig. Som kund till en lunchrestaurang tycker jag att man ska kunna efterfråga bra alternativ.«

Christel Larsson slog även ett nytt slag för grönsaker på menyn.
»Våra vanligaste grönsaker är isbergssallad, gurka och tomat. Men tyvärr innehåller dessa mycket vatten och inte så mycket kolhydrater, vitaminer och mineraler. Jag skulle vilja föreslå att man istället väljer mer näringsriktiga grönsaker. Det finns många goda och nyttiga grönsaker, till exempel broccoli och blomkål som också är fantastiskt gott.«

För att en restaurang ska kunna bli nyckelhålscertifierad enligt Livsmedelsverkets senaste regler krävs bland annat att en nyckelhålsmärkt lunch ska innehålla 400-750 kilokalorier, varav 10-25 gram fett. Minst 80 gram grönsaker eller rotfrukter ska ingå och måltiden ska vara uppbyggd enligt tallriksmodellen. Restaurangen ska också erbjuda ett varierat och hälsosamt salladsbord.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064