Krogkokbok bäst i Sverige
Årets bästa svenska måltidslitteratur alla kategorier är enligt Måltidsakademien PA & Co: Mer än en kokbok. Det stod klart på Kokbokens Dag i Grythyttan den 20 oktober där ytterligare 28 böcker belönades.
Te - från Sencha till Lapsang av Peter Bjerke och Vernon Mauris (Natur & Kultur)
Mina fastrars mat av Paolo Roberto (Albert Bonniers Förlag)
Märta Stures Hushållsbok i två delar bearbetad av Kersti Wikström (Nordiska Museets Förlag)
Pink - den rosa kokboken av Peter Norman (Bokförlaget Prisma)
En god sommar av Malin Landqvist (Bokförlaget Max Ström)
PA & Co är en restaurang i Stockholm som i mer än 20 år varit speciellt populär bland musiker, författare och skådespelare. Något som blir tydligt i boken, där till exempel Mauro Scocco och Stig Larsson skriver om sin relation till krogen varvat med bokens recept av Håkan Ericson, Niklas Ericson, Oskar Esselius, Lukas Häggblom, Filip Jansson, Camilla Johansson, Yun Källgren, Staffan Lindgren och Stefan Robertsson. På PA & Co tolkar köket svensk husmanskost, medelhav och asiatiskt enligt juryn »på det otvungna och omedelbara sätt som blivit PA:s signum«.
Totalt 333 titlar finns med i årets katalog över måltidslitteratur som Måltidsakademien ger ut. Därmed fortsätter Sverige att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Nedan listas vinnarna i några av de övriga 28 tävlingsklasserna:
À la carte
Danyel Couets Paris: från chèvre chaud till couscous merguez av Danyel Couet, Natur & Kultur
Desserter
Lakrits mint & choklad av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur
Dryckeslitteratur
Svensk spritbok och Svensk whiskybok av Örjan Westerlund, Grenadine Bokförlag AB
Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Den magiska bönan: om kaffe och kaffedrickande genom tiderna av Bo Eriksson, Bilda förlag
Etniska kokböcker
Ditt nya skafferi av Lisa Förare Winbladh, Damm Förlag
Gastronomiska ordböcker och lexikon
Matlexikonet av Birgit Hemberg, Bokförlaget Forum AB
Livsstilslitteratur
Pink – den rosa kokboken av Peter Norman, Bokförlaget Prisma
Populärvetenskapliga publikationer
Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, Ordfront förlag
Speciallitteratur
Svenska ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll AB
Vardagsmåltider
Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström, Trio förlag
Vegetarisk måltidslitteratur
Peace, love and food av Renée Voltaire, Renée Voltaire AB
Juryns Gröna specialpris
Med mycket grönt av Markus Aujalay, Natur & Kultur
Bäst översatta – Mat
Hett av Bill Buford (översättare Mattias Göthe), Albert Bonniers Förlag
De vinnande böckerna kommer att gå vidare till världsfinalen, The Gourmand World Cook Book Awards.