Populära livsmedelsråvaror
Det är lönsamt att producera vete, sojabönor och mjölk. Däremot har apelsinjuice, socker och majs hamnat på efterkälken i livsmedelsråvarurallyt, skriver di.se.
Med en prisökning på 74 procent är vete helt överlägset på marknaden. Men UB Fondkommission tror på ett sjunkande vetepris framöver.
»En åkerlapp kan producera flera olika typer av grödor och då väljer bonden utifrån vad som ger bäst avkastning. Det höga vetepriset vi ser nu gör att fler och fler kommer att ställa om och producera veta vilket orsakar en prisnedgång«, fortsätter Niclas Lundquist.
Prisförändring på livsmedelsråvarorna sedan årsskiftet (källa: Barcharts):
Vete 74 %
Sojabönor 44 %
Mjölk 40 %
Ris 15 %
Kakao 11 %
Korn 9 %
Kaffe 4 %
Smör 2 %
Havre 1 %
Bacon -6 %
Majs -10 %
Socker -15 %
Apelsinjuice -30 %
Källa: www.di.se