Nordisk mat för hjärtat
Många kockar förespråkar det nordiska köket. Kanske är det också lika hälsosamt som den medelhavskost som länge förknippats med god hjärthälsa. Lantmännen Axa utreder saken i en ny forskningsstudie.
»Jag blev inspirerad av den kanadensiske professorn David Jenkins som har skapat en portföljdiet som sänker kolesterolhalten. Min tanke är att man borde kunna göra detsamma med en kostportfölj med hjälp av nordiska råvaror – vår fisk, våra grönsaker och vår spannmål«, berättar Viola Adamsson, nutritionsansvarig på Lantmännen Food R&D, som initierat studien.
i januari 2008 inleds den tolv veckor långa kliniska studien kring nordisk kost och dess effekter på riskmarkörerna för hjärt- och kärlsjukdom. Åttio frivilliga försökspersoner kommer under sex veckor att äta mat som tillagats enligt en särskilt näringsprofil. För matlagningen står elever vid Hotell- och restaurangprogrammet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs kommun. Till exempel kommer nyare spannmålsprodukter som matkorn och mathavre med sitt höga kostfiberinnehåll att få stort utrymme i den nordiska dieten. Preliminära resultat av studien presenteras av Lantmännen Food R&D under våren 2008.