Krogkryddad snaps lagbrott
Då var det snart jul igen. Och därmed dags för diskussion om eget kryddad brännvin på krogen som är ett brott mot alkohollagen. Men det hindrar knappast krögarna.
»Frågan kommer upp varje jul då krogarna vill bjuda på sina egna julsnapsar. Det är kanske tid att diskutera saken med regeringen«, säger Mikael Bentzer, chef på Folkhälsoinstitutets tillsynsenhet, till TT.
Halltorps gästgiveri på Öland har kryddad sin egen julsnaps i 30 år. Nu har Folkhälsoinstitutet via länsstyrelsen begärt in uppgifter om hur många blandningar det rör sig om, kvantiteter och lagerhållning eftersom gästgiveriet saknar tillstånd att tillverka sprit.
»Märkligt, säger köksmästare och delägare Josef Weichl till tidningen Barometern. Det vi gör är att smaksätta sprit. Det är som att blanda en drink. Vad jag vet behöver man inget tillverkningstillstånd för det.«
Men det behöver man visst, enligt Mikael Bentzer, som förtydligar att det går bra att blanda drinkar på gästens begäran, men att det är förbjudet att filtrera, krydda, späda ut och sedan lagra spriten. Böter, förlorat serveringstillstånd eller fängelse i upp till två år kan straffet bli för den som döms för olaglig sprittillverkning. Än så länge har ingen sådan dom fallit.
Källa: www.tv4.se