23948sdkhjf

Vapiano tar det snabba lugnt

Fredagen ren 12 oktober öppnar den första Vapiano-restaurangen i Sverige. Konceptet är italiensk husmanskost – antipasti, pizza, pasta och sallader – som tillagas framför gästens ögon.
Foto: Petter Karlberg

Konceptet kommer ursprungligen från Hamburg i Tyskland, där den första Vapiano etablerades 2002. På italienska betyder namnet ”ta det lugnt”. Genom franchise har kedjan spridit sig inte bara i Europa utan även till länder som USA och Turkiet – men än så länge inte till Italien. Idag finns över 20 Vapiano i världen. Christian Lagerlöf och Magnus Ledin är initiativtagare och har exklusiva franchiserättigheter till Vapianos koncept i Sverige.

»Vapiano är en helt ny typ av restaurang som vi länge saknat i Sverige, men som vi identifierat en stor efterfrågan på, säger Christian Lagerlöf, VD för Vapiano. Det är ett framtidsorienterat serveringskoncept som vi kallar ”Fresh & fast casual”. Maten tillagas i ett öppet kök, där gästen får påverka bland annat kryddning och eventuella tillval. Vi kallar det för interaktiv matlagning.«

Restaurangen ligger på Sturegatan 12 i Stockholm och kan ta 220 sittande gäster. Lokalen rymmer ett flertal ”matstationer”, ett par barer med fullständiga rättigheter och en glasmonter innanför vilken tolv sorters färsk pasta och ett antal desserter tillverkas. På och i anslutning till borden prunkar basilika, rosmarin med flera kryddväxter i krukor som var och en kan pryda eller smaksätta sin måltid med. En viktig del av konceptet är det annorlunda betalkortsystemet där gästen kan göra flera enstaka inköp. Allt summeras på kortet och vid utgången sker den slutgiltiga betalningen.

På tre år ska minst fem Vapiano-restauranger finnas i Sverige. På något längre sikt hoppas franchiseägarna på totalt tio enheter. Före utgången av 2007 kommer konceptet även att ha lanserats i Dubai, Riad, London, Budapest samt i flera tyska städer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156