23948sdkhjf

Guide till rätt konsistens

Minst 150 000 människor i Sverige har tugg- och sväljsvårigheter. Rätt konsistens på maten kan lösa problemet. Därför lanserar Findus Special Foods en konsistensguide.
Guiden utgår från Livsmedelsverkets ”Mat och näring för sjuka inom vård och omsorg” och benämningarna i den för olika konsistenser. ”Hackad och lättuggad” har däremot ersatts med ”grov patékonsistens”. Tanken är att vägleda vårdpersonalen när de ska välja konsistens på maten till patienter med tugg- och sväljsvårigheter. Konsistensanpassad mat som det sedan är viktigt att sjukhusens kockar lagar till på smakligast sätt.

»Vi hoppas att spridningen av den nya konsistensguiden ska leda till en enhetligare terminologi i vården, säger Katarina Möller, legitimerad dietist och nutritionschef på Findus Sverige. Men vi vill också uppmärksamma problemet med tugg- och sväljsvårigheter och vikten av att dessa patienter får träffa en person som gör en individuell bedömning av deras behov.«

Findus kommer att ge ut guiden i fickformat samt i A4- och A3-format.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078