23948sdkhjf

Löjrom söker skydd

Italien, Spanien och Frankrike har flera hundra sammanlagt, däribland Parmigiano Reggiano, Jàmon Serrano och Roquefort. Kalix löjrom kan bli den första ursprungsskyddade produkten i Sverige.
Foto: Joachim Rynning

Det är ingen slump att speciellt italienarna nu på allvar har fått upp ögonen för de salta kornen från Bottenviken. För dem betyder ett ursprungsskydd något – men få svenskar förstår vad.
»Det säger något om vilken fantastiskt kvalitetsprodukt det är. Siklöjan lever i ett ekosystem som inte finns någon annanstans. Ett ursprungsskydd gör rommen än mer exklusiv och efterfrågad och kan bidra till att rensa bort falsk löjrom från krogarnas menyer. Sedan ska tysk TV göra ett reportage om fisket«, säger Tryggve Bergman, VD för Matproducenter i Norr, som drivit ursprungsarbetet med Kalix löjrom.

Just nu pågår löjromsfisket för fullt. Men säsongen är kort – fem veckor i slutet av september och oktober. Riktig Kalix löjrom är torr, inte rinnig eller slemmig, och säljs för cirka 1 200 kronor kilot i saluhallar. Förra veckan lämnade Livsmedelsverket in en ansökan till EU om att ursprungsbeteckningen Kalix löjrom ska skyddas.
»Senast inom ett halvår hoppas jag på besked från EU. Jag kan inte tänka mig något annat än att löjrommen godkänns. Vi kommer även att marknadsföra löjfilén. Som jag ser det är löj¬rommen loket och löjfilén vagnen som följer efter«, fortsätter Tryggve.

Krav för att få skyddad ursprungsbeteckning är att…
… framställning och beredning av den färdiga produkten sker inom det begränsade området.
… produktens kvalitet och egenskaper till stor del beror på den geografiska omgivningen för ursprungsplatsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063