Världens dyraste pizza i final
Exklusiv Kobebiff, hummer och rödbetor - några toppings på finalpizzor i årets NM i Pizza. Sex pizzabagare och kockar tävlar om segern som avgörs på Det Goda Köket i Stockholm den 9 november.
»Årets tävling har lockat rekordmånga sökande. Och efter omsorgsfull gallring återstår sex starka finalister. Allt från världens dyraste pizza, som dessutom är till salu efter tävlingen för 20 000 kronor, till en 100 procent ekologisk pizza kommer att bakas. Roliga och lite udda ingredienser i pizzasammanhang kommer vi också att få se«, berättar David Khabbazi, projektansvarig för tävlingen.
Här är årets sex finalister och deras pizzor:
Olle Borgman, Stantons Pizza i Varberg
Pizzanamn: Blodröd sol
Ingredienser: Timjankokta rödbetor och chevreost toppad med honungsmarinerade vindruvor och valnötter.
Hassan Saroee, Pizzapalatset i Uddevalla
Pizzanamn: Ekologisk hummerpizza
Ingredienser: Botten på surdeg av spelt-siktat mjöl med krossade linfrön, buffelmozzarella, tomatsås, svensk färsk hummer, marinerade körsbärstomater, pistasch, gräslök.
Kristin Tøsse Løvseth, Vinterbo, Norge
Pizzanamn: Dijon-pizza
Iingredienser: Dijonsenap, tomater, squash, skinka, blåmögelost.
Sacha Rajkovic, Pizza King i Ängelholm
Pizzanamn: Victoria
Ingredienser: Fullkorn, hemmagjord tomatsås, buffelmozzarella, ricottaost, lufttorkad skinka, svensk löjrom, tryffelsalami, Kobebiff, armagnacgelé, oliver, hummer, pilgrimsmusslor, anklever, 22 karats bladguld.
Frank R Hansen, Space as Oslo, Norge
Pizzanamn: Chicken Hickory
Ingredienser: Rågmjöl, italienska kryddor, soltorkade tomater, Hickorymarinerad kyckling, sherry, tomat, mozzarella, Jarlsbergsost, rå rödlök, basilika, Grana Padana-ost efter tillagning.
Jonas Ahlström, restaurang Grill i Stockholm
Pizzanamn: Spacyo
Ingredienser: Murklor, tryffel, pinjenötter och ruccola.
Branschtidningen Fast Food står bakom tävlingen NM i Pizza som är öppen för alla professionella pizzabagare i Norden. Dagen efter pizzafinalen, den 10 november, arrangerar Fast Food också finalen av Sushi-SM i samarbete med RS – Restauranger & Storkök.