23948sdkhjf

Se upp för snattad krogmat

Varje år snattas varor för 9 miljarder kronor i Sverige. Framförallt organiserade stölder ökar – bland annat kvalitetskött och kaffe är heta gods, skriver Dagens Nyheter. Nyligen greps en köttliga I Stockholm.
»Kan du äta oxfilé ute för under 100 kronor är det orealistiskt«, säger Dick Malmlund på Svensk Handel som svar på frågan hur man ska veta om köttet på krogen är stulet.
Men det är att dra det lite väl långt, menar säkerhetschef Clemens Wantschura på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.
»Dels kan man köpa billigt kött från till exempel Sydamerika, dels har restauranger lockpriser. Det behöver inte vara något skumt.«

Men något skumt ät det när fyra personer fyller på en hockeytrunk med oxfilé, medan butikspersonalen är upptagen med att hjälpa någon som lägligt nog har tappat ut havregryn över golvet.
»Det har varit en raketutveckling när det gäller stölder av finare kött, det har spridit sig ut i landet. På många ställen kan man inte ha den sortens varor framme. Det är rena proffsjobben«, säger Petrus Bolin, säkerhetsansvarig på Coop Sverige.

Idag behandlas organiserade butiksstölder på samma sätt som vanliga snatteriärenden och det är låg prioritet på att följa efter tjuvarna för att se om maten säljs vidare. Därför har Svensk Handel börjat anlita egna butikskontrollanter som sedan ringer polisen om ett misstänkt fall upptäcks. De ökade stölderna har också resulterat i bättre stöldmärkning samt fler väktare och övervakningskameror. Och den sistnämnda har gett resultat. I en butik i Stockholm har till exempel tre personer fångats på bild i färd med att stoppa på sig 47 kilo kött, vilket senare ledde till köttligans gripande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064