23948sdkhjf

Sushi med vin tack!

Alkohollagen ska moderniseras, meddelade regeringen förra veckan. Till exempel kan det bli möjligt att servera alkohol på restauranger som endast har kall mat.
»Men det kan aldrig bli aktuellt med serveringstillstånd för en kiosk där man har fyra sittplatser och kan värma pizza i mikron. Det är inte matservering enligt alkohollagens tidigare definition och kommer inte att bli det i den nya heller«, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Några punkter som ingår i lagöversynen:
- Tillståndsplikt beträffande försäljning av folköl i dagligvaruhandeln med eventuella sanktionsmöjligheter
- Hur tillståndsgivningen fungerar och vilka åtgärder som behöver vidtas
- Utreda vem som ska vara behörig tillsynsmyndighet och rättslig instans för bedömning av marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Idag ligger ansvaret på Konsumentverket

Även en del punkter som idag inte regleras i lagen ska ses över. Det gäller bland annat rumsservice, vinprovningar samt öl- och vinmässor. Möjligheten för serveringsställen att buteljera om drycker ska också undersökas. Utredningen ska vidare se om det är möjligt att tillåta gårdsförsäljning, det vill säga att lokala tillverkare av öl, vin eller sprit kan sälja den på plats. Förutsättningen är att försäljningen inte krockar med Systembolagets försäljningsmonopol.

Den nytillsatta utredning som ska se över nuvarande alkohollag ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 december 2008, med undantag för ett par punkter där redovisning sker redan i slutet av 2007.

Utredningen är efterlängtad av flera parter, däribland Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.
»Vi har tillsammans med tillsynsmyndigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö uppvaktat folkhälsoministern för att få upp en modernisering av alkohollagen. Det är därför mycket glädjande att denna utredning äntligen kommer till stånd«, säger Stefan Lundin, bransch- och utbildningschef på SHR.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078