23948sdkhjf

Mer svensk skolmat

Svenskt, gärna ekologiskt och närproducerat. Det är önskemålet från kostansvariga i landets kommuner. Men lagen om offentlig upphandling, LOU, begränsar.
Organisationen Min Mat har genomfört en undersökning bland 312 kostchefer i Sverige. Om kostcheferna hade helt fria händer skulle majoriteten köpa in ännu mer svenska råvaror – i första hand närproducerade och ekologiska. Och till stor del upplever de flesta att de själva har stor möjlighet att påverka inköpen. Men begreppet ”svenskt” används av leverantörer och producenter på ett sätt som förvirrar.
»Jag skulle önska att det var tydligare märkning av ursprungsland från leverantörerna. Idag har jag svårt att garantera att en produkt är svensk i ett anbud«, säger en av kostcheferna i undersökningen.

Ägg hamnar överst på topp-fem-listan över vilka råvaror de kostansvariga månar mest om ett svenskt ursprung. Därefter följer mjölk och mjölkprodukter, potatis och rotfrukter, kyckling samt griskött.

De kostansvariga efterfrågar också mer kunskap om inköp/upphandling, nya forskningsrön, näringslära, djurhållning och miljöfrågor.
Men trots att kostcheferna gärna skulle handla fler lokala livsmedel känner de sig alltför styrda av LOU, och i slutändan är det ändå prislappen som räknas.
»Vår kartläggning belyser komplexiteten i att upphandla mat i kommunerna. Man kan ju inte genom LOU ställa geografiska krav, men det går att ställa kvalitetskrav som handlar till exempel om livsmedelssäkerhet eller hur produktionen av råvarorna sker på gården«, säger Annichen Kringstad, ansvarig för Min Mat.

Läsa hela undersökningen? Gå in på www.minmat.org.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094