Mer svensk skolmat
Svenskt, gärna ekologiskt och närproducerat. Det är önskemålet från kostansvariga i landets kommuner. Men lagen om offentlig upphandling, LOU, begränsar.
»Jag skulle önska att det var tydligare märkning av ursprungsland från leverantörerna. Idag har jag svårt att garantera att en produkt är svensk i ett anbud«, säger en av kostcheferna i undersökningen.
Ägg hamnar överst på topp-fem-listan över vilka råvaror de kostansvariga månar mest om ett svenskt ursprung. Därefter följer mjölk och mjölkprodukter, potatis och rotfrukter, kyckling samt griskött.
De kostansvariga efterfrågar också mer kunskap om inköp/upphandling, nya forskningsrön, näringslära, djurhållning och miljöfrågor.
Men trots att kostcheferna gärna skulle handla fler lokala livsmedel känner de sig alltför styrda av LOU, och i slutändan är det ändå prislappen som räknas.
»Vår kartläggning belyser komplexiteten i att upphandla mat i kommunerna. Man kan ju inte genom LOU ställa geografiska krav, men det går att ställa kvalitetskrav som handlar till exempel om livsmedelssäkerhet eller hur produktionen av råvarorna sker på gården«, säger Annichen Kringstad, ansvarig för Min Mat.
Läsa hela undersökningen? Gå in på www.minmat.org.