23948sdkhjf

Krogeko inte alltid reko

Restauranger – haka gärna på ekotrenden, men gör det med trovärdighet. Certifiera er! Det skriver organisationen Krav i en debattartikel i veckans upplaga av Restauratören.
I artikeln står att läsa om ekotrenden som smög igång för några år sedan, för att i år explodera. Inte minst bland konsumenter, men allt fler restauranger har börjat profilera sig åt det ekologiska hållet med benämningar som naturlig mat, med ursprung, lokalproducerad eller eko.
»Just att använda begreppet ekologiskt skulle vara otänkbart i andra delar av livsmedelskedjan från jord till bord där EU:s regler gäller, menar Lena Söderberg. Men restauranger och storhushåll täcks än så länge inte av reglerna«, skriver Krav:s VD Lena Söderberg artikeln.

Hon varnar för en situation som lämnar konsumenterna villrådiga, inte minst för att det saknas en utomstående part som kontrollerar att restaurangerna lever upp till sina påståenden.
»Det är bara en tidsfråga innan media börjar titta närmare på hur reko ekokrogen egentligen är. Då riskerar det att slå tillbaka mot alla – inte bara de som fuskar, utan även restauranger med höga ekologiska ambitioner.«

Slutklämmen i artikeln är att restauranger gärna får haka på ekotrenden, men att en tredjepartskontroll, Krav-certifiering eller någon annan sorts certifiering, är det som skapar trovärdighet i det långa loppet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094