Risk för champagnebrist
Tillväxt i ekonomin gör att fler dricker champagne. I så pass stora mängder att de franska vinbönderna varnar för underskott på små marknader, däribland Sverige.
»Champagneindustrin har alltid lyckats möta efterfrågan, men nu går produktionen på max och vi är på väg in i väggen«, säger Frédéric Cumenal, chef för Moët & Chandon, till tidningen The Times.
Den maximala produktionstakten beräknas till totalt 350 miljoner flaskor om året. För fem år sedan såldes 287 miljoner flaskor per år i världen, en siffra som förväntas stiga till 330 miljoner flaskor i år. Ingen akut situation än kan tyckas, men många vinodlare i Champagne väljer att spara alltfler buteljer – som pensionsförsäkring.
»Många odlare förlorar över hälften av inkomsten när de drar sig tillbaka och behåller då en del av sin champagne för att sälja av i framtiden, säger Patrick Le Brun, fackordförande för Champagnes druvodlare. Producenterna kommer att prioritera regioner med snabb tillväxt.«
För Sverige skull är det bara att hålla tummarna för en nedgång i den globala tillväxten, så vi fortsatt kan njuta av det härliga bubblet.
Källa: Dagens Industri