Kungsfenan till fransk stjärnkock
Kungsfenan The Swedish Seafood Award i kategorin maritim gastronomi har tilldelats franska Anne-Sophie Pic. Enligt många världens främsta kvinnliga kock med fisk som specialitet.
»Anne Sophie Pic får priset för sin våghalsiga och egensinniga tolkning av den klassiska havsgastronomin där hon skapar sällsamma harmonier som överrumplar och tilltalar smaklökarna«, säger juryns ordförande, landshövding Göte Bernhardsson.
Kungsfenan för hållbar fiskenäring, 300 000 kronor, går till det norska Fridtjof Nansen-programmet som sedan 1975 hjälper kustländer att undersöka havens fiskbestånd. Det lilla familjeföretaget Savolax i Göteborg får uppstickarpriset Årets Skarpsill för sina rökta, gravade och saltade laxprodukter som bland annat säljs till franska toppkrogar.
Prisutdelningen av Kungsfenan The Swedish Seafood Award hålls den 21 september på GöteborgsOperan. Den totala prissumman på 500 000 kronor finansieras av Swedbank och Sparbanksstiftelserna i västra Sverige.