23948sdkhjf

Svenska Tanja - Nordisk Mästare i Pizza, Finland bäst i jonglering

Det blev en fartfylld upplevelse när NM i Pizza arrangerades för första gången av tidningen Fast Food. Sju tävlande kämpade på torsdagen om den åtråvärda titeln som tar vinnaren till EM i Spanien. Juryn som bestod av elitkockar och råvaruexperter var eniga om att Tanja Tomic från Sverige var den givna vinnaren med pizzan St. Lucia. Jongleringsmästare blev Perti Latinen från Finland. Tanja Tomic 29 år från pizzeria Chaplin i Värnamo tog både juryn och den stora publiken med storm. Med sin egenkomponerade pizza St. Lucia uppnådde hon tävlingens mål med att höja nivån på pizza samt att i allt större utsträckning erbjuda hälsosamma alternativ. Juryns motivering löd: vinnaren skapade, med en härlig utstrålning, sin pizza med en krispig botten, fräscha råvaror och balanserad smaksättning. "Den här tävlingen var positiv. Vi tror på sikt att resultaten kan bli ännu bättre, speciellt när det gäller hälsoaspekten. Denna fösta tävlingen får vi se som en start på att pizzanäringen ska följa övrig fast food-näring och erbjuda mer hälsosamma produkter med högre klass. Det ska bli spännande att följa utvecklingen", sade jurymedlemmen och elitkocken Örjan Klein. Tanjas pizza bestod av hemmagjord tomatsås, Västervik- och Billingeost, lyxräkor, blåmusslor, lök, minibläckfisk, sparris samt paprika. Som ett extra plus presenterade hon ett spännande tillbehör i form av en rykande vulkan omgärdad av tilltugg. "Det här var verkligen roligt. Och jag hoppas att min seger kan bidra till att andra inspireras av att göra mer kvalitativa pizzor där hälsotankar finns med i allt större utsträckning", sade Tanja som nu förbereder sig för att åka till Spanien i november för att även försöka knipa titeln Europamästare. Det var dock ingen nybörjartur för Tanja eftersom hon tidigare tävlat i pizzasammanhang och bland annat utsetts till veckans pizzabagare av Sveriges Radio Jönköping P4. Dessutom har hon tagit emot Prins Bertils Memorial Diplom för att vara en föregångare inom svensk pizzanäring genom att återskapa den ursprungliga pizzan. Juryn som bestod av elitkockarna Fredrik Eriksson, Melker Andersson, Örjan Klein samt råvaruexperter från Arla, Sveba Dahlén och Nord Mills följde noggrant tävlingsmomentet som bestod i att på tio minuter tillreda en egenkomponerad pizza. Bedömning gjordes sedan utifrån kvalitet och smak på topping, botten, råvaror, kombination, hälsa och tillbehör. Dessutom tittade juryn på de tävlandes kunskaper och fallenhet för yrket. NM i pizza kommer nu att bli ett årligt återkommande arrangemang där tävlingen har som syfte att höja kvaliteten, statusen och visa vilken bra och hälsosam gourméprodukt pizzan egentligen kan vara. Tävlingen ska lyfta fram alla duktiga nordiska aktörer som ligger på absolut högsta nivå. "Intresset och behovet för ett NM är stort på den nordiska marknaden. För att vara första gången något sådant här arrangeras är vi mycket nöjda. Vi har stora förhoppningar att tävlingen ska leda branschen åt rätt håll och närma sig andra fast food-grenar där hälsa och kvalitet blivit avgörande för överlevnad", säger Magnus Lilienström, chefredaktör för tidningen Fast Food som arrangerade tävlingen. ...Och han blev bäst i norden på pizzajongleringPerti Laitinen, 37 år, från Åbo i Finland gav publiken en hänförande uppvisning där pizzadegar jonglerades i takt till fartfylld musik. Under de två minuterna Perti hade på sig att jonglera lyckades han både ligga på bord, springa runt på tävlingsarenan och kasta degar ut bland publiken. Perti arbetar till vardags inom den stora pizzakoncernen Kotipizza i finland. I November kommer även Perti att delta i Spanien, givetvis då i jongleringsgrenen där han är en självklar mästare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063