23948sdkhjf

Oroande läge på hygienfronten

Kunskapen om mathygien är oroande låg. Miljöförvaltningarna i landet konstaterar gång på gång hur dåligt egenkontrollen fungerar som instiftades 1990. "Körkort" föreslås för hantering av livsmedel. Man måste få bukt med kökssnusket. Felaktig nedkylning svarar för en stor procent av matförgiftningsutbrott. Visserligen kan utrustning finnas, men den används inte fullt ut.»Branschen måste ta sitt ansvar och se till att personalen har både kunskap och möjligheter till rätt hantering av våra livsmedel«,säger intendent Britt Beckman, Stockholms miljöförvaltning.Egenkontrollen trodde man skulle räcka, men det visar sig att många kök helt enkelt förbiser att upprätta ett program och inte har den blekaste aning om hur lång tid det tar för en kantin att kylas till rätt temperatur. Undersökningar har gjorts i alla typer av kök - storkök, skolor, restaurangkök nu senast på kedjerestauranger. Enligt miljöförvaltningen i Stockholm måste nu Livsmedelsverket och Jordbruksdepartementet ta itu med kökens usla efterlevnad av livsmedelshygien.»Vi måste få ett ställningstagande på nationell nivå. Så här kan inte kökssnusket fortgå «, menar Helena Lindström, hälsoskyddsinspektör.Beträffande utrustning måste tillverkarna/säljarna skärpa sig och berätta hur apparaterna ska hanteras. Och den ansvarige i köket måste se till att personalen har tagit till sig nödvändig kompetens. (RS)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08