Svenska köket i världsklass skriver New York Times
Nyligen publicerade New York Times en drygt två sidor lång lovsång till "the Northern Lights" - det svenska köket och de svenska kockarna. Sverige har med sina duktiga kockar och fina råvaror definitivt en plats i den gastronomiska eliten, enligt artikeln. Artikelförfattaren R. W. Apple JR har ätit sig igenom Guide Rougebeströdda stjärnrestauranger i både Göteborg och Stockholm och han är imponerad. Enligt honom är den Bergmanska dysterheten ute och mat av världsklass inne. Ytterligare två artiklar om skandinavisk mat kommer publiceras i New York Times framöver.Bland annat tävlingen Årets Kock har bidragit till utvecklingen av svensk gastronomi. Sedan i början av 1980-talet har exempelvis det totala antalet restauranger ökat från 3.000 till 10.000 stycken. Stjärnkrogarna i Sverige har under samma tid ökat från tre till 15 stycken. Kockyrket lockar allt fler ungdomar. Ett bevis på detta är att antalet elever i restaurangskolorna har vuxit från 2.000 till 16.000 stycken.»Med det moderna svenska köket har vi i Sverige utvecklat en helt egen stil med fräscha råvaror och smarta tillagningsmetoder«, säger Andreas Hedlund, Årets Kock 2002.Ytterligare ett bevis på att svensk gastronomi blivit internationellt erkänd är sommarens gästspel av föreningen Årets Kock i den glamorösa semesterorten Hamptons utanför New York.(RS)