Pestopasta och Årsta Brännvin = bra kombination
Rånäs Brännvin med krossad is som fördrink och Svartvinbärs Brännvin till chokladmousse. Reimersholms Snapsakademi vill få oss att upptäcka de kryddade brännvinssorterna till annat än sill och kräftor. »Ofta har folk en sort som de håller sig stenhårt till. Det är lika dumt som att utse HP-sås till favorit och hälla den över all mat«, säger Steffo Törnquist som tillsammans med Jonas Odland, från Vin&Sprit leder Snapsakademien. Under snart ett år har man rest runt i landet och utbildat restaurangpersonal i konsten att servera kryddat brännvin. Kurserna har varit slutsålda så nästa år fortsätter man med en ny turné. Intresset för brännvin är på uppåtgående. Yngre, inte minst kvinnor, visar, enligt Steffo Törnquist, ett delvis nytt snapsbeteende - de är nyfikna, provar olika sorter och försöker hitta optimala smakkombinationer. En del myter avlivas även under kursens gång. Att snapsen ska serveras kall i frostigt glas är en av dem. Kylan bedövar smaklökarna vilket gör att man inte hinner uppfatta smaken innan snapsen nått maghöjd. Optimal temperatur ligger runt åtta grader. Kontroversiellt föreslår Steffo Törnquist att vi mycket väl kan välja snaps till lunchen om det är sådan dryck rätten kräver. Visserligen innehåller en tvåa bara lika mycket alkohol som en flaska lättöl, men det dröjer nog innan det blir okej att snapsa loss till fiskgratängen i lunchmatsalen.