Exceptionellt hantverk av årets bästa unga bagare
Natalie Rundström, 21 år, är Sveriges bästa unga bagare 2025. Hon imponerade stort på juryn med sitt exceptionella hantverk i samtliga bakverk.
Med vinsten infriar hon också drömmen om att ta en plats i Svenska Juniorbagarlandslaget.
– Jag är faktiskt lite tagen, jag trodde inte jag skulle vinna. Alla har varit så sjukt duktiga och jag glömde ju mina skådebrödsmallar hemma – men jag satt uppe i natt och gjorde om dem, så det gick vägen ändå!
Under tävlingsdagen fick finalisterna på fem timmar skapa matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar samt ett spektakulärt skådebröd – en skulptur helt i bröd. Natalie Rundström stack ut med sin ”kakbuffé” där klassiker tolkats i tävlingsbidragen och ett skådebröd som visar bagarens vardag bland formar, paletter, vispar, kringlor och smör. Det fångade juryns uppmärksamhet både tekniskt och estetiskt.
Juryns motivering:
”Med ett starkt hantverk och en tydlig vision har vinnaren kavlat sig fram trots en tuff start. Genom metodiskt arbete och ett säkert handlag har smak och form förenats i en röd tråd. Ett år av utveckling har resulterat i en prestation fylld av självförtroende – en hyllning till den perfekta fikastunden!”
Natalie Rundström är född och bosatt i Malmö, och jobbar på Alice och Kattens tesalong i Lund. Tvåa blev 21-åriga Sara Karlsson, som jobbar på Edenbos konditori i Östersund, och trea 19-åriga Hedda Sandström, som studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad. Även 23-åriga Dennis Halldén, som driver Peters konditori i Falkenberg tillsammans med sin familj, kvalar med sin fjärde plats in i Svenska Juniorbagarlandslaget 2025.
Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.