23948sdkhjf

Fem år efter Fäviken – stjärnkrögaren återvänder till krogscenen

Fem år efter att omtalade Fäviken slog igen är Magnus Nilsson i färd med att öppna pensionat. Alla ska kunna hitta något på menyn som enligt krögaren prismässigt ska ligga på en ”vettig nivå”.

För fem år sedan tog sagan slut för den lilla jämtländska krogen som blev en internationell succé. I december 2019 stängde tvåstjärniga Fäviken Magasinet. Krögaren Magnus Nilsson, som blev världsberömd efter ett eget avsnitt i den hyllade Netflixserien Chef’s Table, ville göra annat.

Nu är Magnus Nilsson redo för en ny krogsatsning. Stjärnkrögaren, som är bjärebo sedan fem år med egen äppelodling i Axeltorp, öppnar våren 2025 en ny restaurang, och lite senare även pensionat, på Furuhem i Båstad. 

Magnus Nilsson har köpt anrika Hjorten i Båstad. Det är där som restaurang och pensionat ska växa fram.

Den nya satsningen är inget enmansprojekt, skriver Bjäre nu. Först presenterades kocken Frida Nilsson, som lämnar rollen som kreativ kökschef på ESS Group för att återvända hem till Bjärehalvön som operativ kökschef på Furuhem. Därefter Felicia Garellick, som blir bagerichef på pensionatet. 

Magnus Nilsson kommer att vara huvudägare och de andra två delägare.

– Väldigt kul att få bli affärspartner och delaktig på riktigt. Jag kan inte ha ett vanligt jobb, jag behöver få vara med och bestämma. Annars tappar jag gnistan, säger Felicia Garellick till Bjäre nu.

Felicia Garellick drev fram till augusti Vilgots surdegsbageri i Våxtorp. Bageriet är nu stängt och till salu. Hon är flerfaldigt prisbelönad både för sitt bröd och sitt entreprenörskap.

Furuhem i Båståd byggdes redan 1905, då som en hushållsskola där unga kvinnor fick lära sig att sköta hemmet. På 1930-talet blev Furuhem pensionat på heltid. Namnet Hjorten föddes 1987 när restaurangen öppnade, men förpassas nu till historieböckerna. När Magnus Nilsson och kompani under nästa år slår upp de gamla dörrarna igen är det under namnet Pensionat Furuhem.

– Nu börjar vi renovera hela huset som i mer än ett sekel har upplevt väldigt mycket, det har byggts till och ändrats under resans gång. Nu vill jag försöka återgå till hur allt såg ut i början av förra seklet samtidigt som vi anpassar till dagens krav och behov, säger Magnus Nilsson.

Restaurangen ska serva de boende men samtidigt leva sitt eget liv. Magnus Nilssons filosofi är att arbeta så lokalt som möjligt. Det blir billigare att äta på Furuhum än i Fänviken.

– Vi kommer att ha öppet från frukost till middag på kvällen med en meny där alla ska hitta något, det blir mat på mitt sätt men med ett lunchpris kring tvåhundringen och en kvällsmeny som prismässigt kommer att ligga på en vettig nivå, du ska kunna äta, ta ett glas vin och bli mätt för en femhundring men om du vill slå på stort ska du också kunna kombinera en meny som landar på ett antal tusenlappar, precis som på andra restauranger, berättar Magnus Nilsson för Bjäre nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066