23948sdkhjf

Företagarna: Slopa matkravet på krogen

De höga trösklarna förenat med matkravet hämmar mångfalden av unika barer och koncept och leder i stället till ett likriktat utbud, anser Företagarna.

Branschorganisationen Företagarna vill ha bort matkravet inom krogbranschen. Det försvårar för nya verksamheter som vinbarer och mikrobarer att etablera sig, anser Företagarna som tagit fram en egen rapport i ett försök att föra upp frågan på agendan.

Matkravet är en del av alkohollagstiftningen och innebär att den som vill sälja alkohol också måste servera ett varierat utbud av maträtter tillagade i eget kök. Företagarna, som företräder 60 000 företagare, tycker att det är en märklig regel som inte fungerar i praktiken.

– Gäster behöver inte beställa mat för att få beställa alkohol, vilket gör regeln verkningslös. Dessutom visar rapporten att kommunernas olika tolkningar av kravet leder till en ojämlik konkurrens och godtyckliga beslut. Det händer att krögare behöver lägga till rätter som inte alls passar in i matkonceptet i övrigt endast för att få serveringstillstånd, säger Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling, i ett pressmeddelande.

I stället leder matkravet till ett likriktat utbud eftersom bara kapitalstarka aktörer som sportpubkedjor och hotellbarer har råd att uppfylla kraven, enligt Erik Östman.

– Matkravet är ett hinder för innovation och utveckling inom krogbranschen. I stället för att främja kreativa affärsidéer tvingas företagare investera hundratusentals kronor i kök, personal och råvaror som inte alltid behövs. Resurser bokstavligen vaskas bort, säger Erik Östman.

Regeringen har meddelat att matkravet ska revideras. Bland annat föreslås sänkt tidsgräns för enklare matsevering från klockan 23 till 22. Vidare planeras en mindre justering i vilken typ av mat som behöver erbjudas. Men de föreslagna ändringarna kommer inte göra någon skillnad, menar Erik Östman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047