Ny extrem ökning av antalet restaurangkonkurser
Maj beskrevs som en katastrofmånad, då antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen nästan fördubbladesjämfört med samma månad förra året.
I juni sticker hotell- och restaurangbranschen ut ännu mer i konkursstatistiken med en ökning på hela 90 procent. 91 bolag gick i konkurs jämfört med 48 i juni förra året, enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC.
– Den extrema ökningen av konkurser inom hotell och restaurangbranschen för den andra månaden i rad är exceptionell. Anledningen är en fortsatt hög inflation som inte bara drabbar stora investeringar och branscher hårt såsom byggsektorn, utan även konsumtionsvaror och nöjen. Hotell- och restaurangbranschen är också en personalintensiv bransch vilket riskerar att bidra till den onda cirkeln med fler konkurser, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion, menar Johanna Blomé som är ekonom på UC.
Hittills i år har 381 bolag inom hotell- och restaurangsektorn gått i konkurs, att jämföra med 271 första halvåret 2022. Det innebär en ökning med 41 procent.
Enligt Creditsafe, som också mäter antalet konkurser, är juni totalt sett den värsta konkursmånaden sedan 1999 då bolaget inledde sina mätningar. 815 svenska aktiebolag gick i konkurs i juni, vilket är en ökning med 39 procent.
– Det är tydligt att vi nu gått in i en oroligare tid med en utmanande lågkonjunktur som gör det svårare för svenska företag att vara lönsamma. Många bolag har tyvärr inte motståndskraft att hålla ut, vilket bidrar till det vi ser nu – rekordhöga konkurstal. Aldrig tidigare har konkurserna varit på en så här hög nivå. Inte ens under pandemin, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.
Tusentals företag beviljades anständ med skatteskulder under pandemin. Kvar på notan fanns nyligen 42 miljarder, fördelat på cirka 23 000 företag. En skuld som dessutom ökade med 8 miljarder under våren.
– Eftersläpande skatteskulder fortsätter att vara en tickande bomb. Många konkurser utgörs av branscher som fick ekonomiskt stöd under pandemin. I flera stora konkurser vet vi om att bolagen tidigare beviljats anstånd och för bolag som utsatts för kris efter kris blir det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Henrik Jacobsson.
UC konstaterar att konkurserna under det första halvåret varit de högsta på tio år och att minst 28 000 anställda, enligt ny statistik, som en direkt följd förlorat sina arbeten.
Nyföretagandet har också påverkats av konjunkturen och i flera branscher mer eller mindre störtdykt. Totalt har nystarterna under juni månad sjunkit med 10 procent jämfört med samma tid i fjol, uppger UC.