Köttkompaniet första hyresgäst i Söderhallarnas nya saluhall
Sensommaren 2023 tömdes Söderhallarna på Medborgarplatsen i Stockholm för en omfattande renovering. Upprustningen pågår fortfarande för fullt, men den nya matdestinationen börjar nu ta form och fastighetsägaren Atrium Ljungberg har börjat skriva kontrakt med nya hyresgäster inför återöppningen lagom till julhandeln 2026.
Söderhallarna invigdes 1992 och är ett av det tydligaste exemplen på postmoderism i Stockholm. Bygganden är blåklassad och bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
Byggnaden kommer även efter renoveringen att inrymma en publik bottenvåning med saluhall och restauranger samt biograf. De övre våningsplanen fylls med nyrenoverade arbetsplatser och huset kompletteras dessutom med påbyggnader med takterrasser.
Nu är den första hyresgästen klar för den nyrenoverade saluhallen. Familjeföretaget Köttkompaniet grundades för snart 30 år sedan i Hötorgshallen och tar nu steget till Södermalm.
– Att öppna i Söderhallarna känns som ett naturligt steg för oss. Vi älskar att vara en del av saluhallarnas kultur – det personliga mötet, passionen för råvaran och känslan av att skapa något unikt för varje kund, säger Tolga Ünal, som tillsammans med sin bror Emir och pappa Sezgi driver Köttkompaniet.
– Vi har fortfarande stamkunder som handlar av oss sedan starten 1988. Nu ser vi fram emot flera nya decennier i Söderhallarna och att lära känna Södermalmsborna, fortsätter han.
Mattias Roussakoff, leasing manager Food & Beverage på Atrium Ljungberg, lyfter fram Köttkompaniets passion för kvalitet, mathantverk och kundupplevelse och menar att företaget passar perfekt in i visionen om att skapa en helt ny matdestination på Södermalm.
– Vi ser fram emot att samla aktörer som kompletterar varandra och tillsammans skapar en saluhall där alla känner sig välkomna och inspirerade.
Atrium Ljungberg har tidigare förklarat att Söderhallanar ska bli en ”mötesplats för mat, kultur och kreativitet” oavsett tid på dygnet. Målet inför renoveringen var att skapa ett gastronomiskt centrum med influenser från hela världen med allt från street food till fine dining.
Artikeln är en del av vårt tema om Etablering.