23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Tips till dig som ska bli delägare i ett aktiebolag

Att bli delägare i ett aktiebolag är en stor händelse. Många har fått höra skräckscenarion från människor som förlorat stora summor pengar, tid och energi.

Antingen därför att de har betalat för mycket för aktierna eller för att affärsrelationen till de andra aktieägarna inte utvecklats i rätt riktning. Vi har samlat några korta tips till vad man kan tänka på när man ska köpa in sig i ett bolag.

Att köpa aktier är egentligen att köpa en andel av ett företag. Man kan både köpa aktier från bolag som är noterade på börsen och från bolag som är onoterade. Att köpa in sig i börsnoterade bolag är inte komplicerat och kan helt enkelt göras hos en storbank eller med en aktiemäklare. Där kan du handla med aktier utan egentligen behöva beblanda dig med styrningen av bolaget.

Men om du ska bli delägare i ett mindre onoterat bolag, med några få andra delägare, blir det en annan femma. Då får du själv komma överens om priset med de andra delägarna. Priset blir en förhandlingsfråga.

Eftersom det är ett litet bolag med kanske några få delägare är det också viktigt att ni kommer överens om vilket ansvar var och en har för bolaget. Vissa kanske är passiva investerare, medan andra delägare förväntas bidra med arbetsinsatser.

Om du ska köpa in dig i ett litet aktiebolag med kanske en handfull andra aktieägare ska du verkligen tänka igenom ditt val. Då kan det vara bra att inte se på din investering som ren spekulation, utan mer som en del av din karriär och vardag. Du kan inte förvänta dig omedelbar avkastning heller. Att bli delägare i ett mindre aktiebolag är ett långsiktigt engagemang som skapar långsiktiga värden.

Starkare ställning genom överenskommelse

Generellt brukar det rekommenderas starkt att ett aktieägaravtal upprättas när ett bolag har flera ägare. Med ett aktieägaravtal så bestäms vad de olika parterna, ägarna, har för uppgifter och befogenheter i bolaget men också skyldigheter. För att undgå framtida konflikter är det bra att upprätta detta avtal redan från början av samarbetet. Anledningen är att det kan bli svårt att förhandla fram olika lösningar efter att oväntade incidenter har skett.

Det är inget tvång att upprätta ett aktieägaravtal, så alla parter som ingår i avtalet måste vara överens. Men att upprätta ett avtal tillsammans kan vara ett bra sätt att komma fram till hur man vill att bolaget ska styras och hur den inbördes strukturen ska se ut. Vem som ska göra vad och vem som bestämmer över vad. Vem som tecknar firman och hur man ska förhålla sig till tredje man som vill köpa in sig i bolaget.

Det finns ingen genväg till en lyckad affär

Sist men inte minst ska nämnas att det egentligen inte finns någon genväg till rikedom. Det som krävs är att läsa på och att ta hjälp av andra i branschen. Att bli bra på att investera tar tid, men kräver också insyn i den aktuella branschen och en stor mängd energi. Och glöm inte att det alltid finns en risk att du inte bara vinner pengar, utan också kan förlora pengar.

Sänd till en kollega

0.031