23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mögelsanering i industrilokaler

Mögel kan uppstå i alla lokaler som har dålig ventilation, är utsatta för fukt och har ett dåligt fuktskydd.

När den relativa luftfuktigheten är mer än 75 procent finns det en risk för tillväxt av mögel i lokaler och på produkter. Första steget vid en mögelsanering är en mögelprovtagning. 

Ibland kan man känna på lukten att det finns mögel i lokalen och luften kan även kännas unken. Svartmögel ser ut som små, svarta prickar och är lätt att upptäcka. Vitmögel är svårare att se, eftersom det liknar damm. Mögel kan finnas överallt och det är inte ovanligt att det får fäste i isoleringen. I hus blir det ofta mögel på vinden och det kan bero på att man har konverterat från förbränningspanna till ett modernare uppvärmningssystem. 

Avsaknad av ventiler som släpper in ny luft kan också orsaka mögel. Gammal luft som inte ventileras ut får en hög relativ fuktighet och varm inomhusluft flyttar sig uppåt mot vinden. En ny ångbroms hindrar luften att tränga upp mot kallvinden. Finns inte det kommer den varma inomhusluften i kontakt med den kalla råsponten och det uppstår kondens. Händer det under en längre period kan det skapa mögel och mikrobiell påväxt. 

Bedömning och sanering
Mögelsanering startar med en bedömning för att ta reda på hur mycket mikrobiell påväxt det finns och var den finns i lokalen. Luftprovtagning visar hur många mögelpartiklar som finns i luften och utförs med hjälp av adsorbentrör som tar upp den partikel man letar efter. Luftpumpar som är inställda för rätt adsorbentrör med rätt flöde sätts ut i lokalen upp till ett dygn. Adsorbentrören skickas sedan till ett laboratorium för en analys. När resultaten kommer tillbaka kan man sätta in åtgärder. Om möglet syns eller luktar går det att ta ett materialprov som skickas på laboratorieanalys. 

Det går att ta bort svartmögel själv genom att använda ett starkt rengöringsmedel som är skonsamt mot miljön och som inte lämnar kvar farliga kemikalier. Om svartmöglet har satt sig i ett stängt utrymme måste hela ytan isoleras, annars kan toxinerna sprida sig under saneringsarbetet. För industrilokaler är det bättre att anlita företag som utför mögelsanering. Toxiner kan finnas kvar efter borttagning och luften bör därför kontrolleras efteråt för att se om det behövs luftrenande åtgärder. Mögelsanerare kan rena luften med luftrenare som använder UV-ljus och det kan även installeras i lokalen vid behov. 

Vid mögelsanering rivs ofta skadat material bort och andra ytor sprutas med Natriumhypoklorit. Den angripna ytan behandlas sedan mekaniskt. Efter saneringen kan lokalen behandlas med ozon för att få bort alla lukter. En avfuktare kan behövas för att problemet inte ska komma tillbaka.

Sänd till en kollega

0.015