23948sdkhjf

Systembolaget fördyrar för småbryggerier

De små bryggerierna tvingas från den 1:a september att betala transporten till Systembolagets varudepå i Örebro, något som kommer att slå hårt mot små producenter som ligger långt bort och där det är glest mellan systembolagen.
Tidigare erbjöd Systembolaget en logistisk lösning som främjade lokal och hantverksmässig produktion. Den nya lösningen som Systembolaget implementerar innebär dock att producenterna själva får stå för transportkostnaden. Något som kan komma att stå dem dyrt, då Systembolaget lägger sina beställningar löpande och det därmed inte finns möjlighet till några synergier.

I Svenska Dagbladets kunde den 20:e maj läsas ett uttalande från Love Brande, bryggare och delägare i Jemtehed & Brande som ligger i Östersund i Jämtland.

– De nya reglerna är faktiskt rätt problematiska för mikro- och nanobryggerierna, eftersom de nu tvingas betala för transport av minsta flaska till Systembolagets varudepå i Örebro. Detta missgynnar bryggerier i mindre orter som inte har det så tätt med Systembolag och som ligger långt från Örebro. Samtidigt får bryggerier i Närke och i storstäderna en klar konkurrensfördel.

Systembolaget själva menar att det måste vara upp till varje bryggare att göra kalkyl för sin logistik. Däremot sägs inget om att Systembolaget alltjämt är den enda kunden, vilket lämnar de många mikrobryggerierna i landet få valmöjligheter.

Av: Andreas Kjörling,
www.kjorlingwine.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063