Färsk fisk på Stureplan
Sturehof i Stockholm jobbar vidare med projektet Stockholm fiskmarknad vilket betyder regionalt fångad fisk och inga mellanhänder.
– Sturehof har tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten att handla fisk direkt från fiskare utan mellanhänder, säger Stefan Barenthein, restaurangchef på Sturehof och driftschef på Svenska Brasserier. Vi ser det som en självklarhet att vilja stödja lokala fiskare och detta gynnar våra gäster. En förkortad transport är även bra ur ett miljöperspektiv.
Fiskmarknaden på Sturehofs uteservering öppnar vid lunchtid den 2 maj och håller öppet fram till 18.00, eller tills fisken tar slut. För Stockholmare är detta det perfekta tillfället att köpa färsk fisk, filéad och klar direkt från fiskaren.
Ett grundproblem för det kustnära fisket i Stockholmsregionen har varit lönsamhet vilket lett till att lokalt fångad färsk fisk har varit svårt att få tag på. Den som finns åker oftast först tur och retur med lastbil till Göteborg för att bli såld på auktion. Länsstyrelsen har arbetat i två år med att undersöka förutsättningarna för en fiskmarknad i Stockholm. Föreningen Stockholm Fiskmarknad har bildats av yrkesfiskare från regionen för att arbeta vidare med idéerna kring en fast marknadsplats.