Sverige med i BBQ-EM
Barbeque (BBQ) är väldigt stort utomlands och främst i USA, Australien och södra Europa. USA är det ledande landet när det gäller BBQ och har också ett eget VM. Sveriges meritlista från tidigare år är brons i VM på Jamaica 2003, guld iEM i Ungern 2003 och nordiska mästare vidEM i Polen 2005. Då, som nu, är lagledaren Ulrik Lindelöv. I Svenska Grillandslaget medverkar även Peter G Nilsson och Henrik Stensvad. Alla tre är grillkockar med ett extra glöd för barbeque. Ny för i år är Emma Lindgren som ansvarar för dessert.- Det är fantastiskt roligt att tävla igen. Att grilla barbeque tar längre tid men det är det absolut värt för att få ett fantastiskt smakrikt och saftigt kött. Grunden är råvarorna, men den sista finishen på grillningen är glazen, där vi kommer att använda egna recept, säger Ulrik Lindelöv, lagledare Svenska Grillandslaget.Att grilla BBQ innebär att grilla maten indirekt, dvs inte direkt över glöden och med lock över grillen. Temperaturen är lägre och det tar längre tid, men resultatet blir väldigt saftigt och gott. Smaken kan med fördel sättas med spån, rubbing eller glaze. Det fungerar bra att använda en klotgrill, men riktiga fantaster använder en smoker.BBQ-EM avgörs i Torhout, Belgien den 25-26 augusti. Lagen tillagar fem rätter: revbensspjäll, kyckling, nöt, fisk samt dessert. Delsegrare kommer att utses men även vinnare av titeln European Barbecue Champion 2012.- Det kommer att bli en riktig folkfest med hundratusentals besökare. Jag drömmer om att anordna ett BBQ-VM ellerEM i Sverige. Attsprida kunskap om grillning och grillglädje är något jag verkligen brinner för, ett arbete som även våra sponsorer bidrar till, säger Kent Nilsson, Grillfrämjandet.Arbetsmeriter Svenska Grillandslaget:Ulrik Lindelöv, lagledare: Sjömagasinet, Göteborg, 28+, Göteborg. Arbetat med kocken Richard Corrigan, London. Driver idag Lindelöv mat och vinkällare, AlingsåsPeter G Nilsson: Driver PG Nilsson Consulting & Catering i Skellefteå. Catering, inspiration, event med inriktning på mat & grill. Henrik Stensvad: Köksmästare restaurang Krejsy’s och Classic Café, Gröna Lund. Emma Lindgren är konditor på ICA Maxi, Alingsås och har framgångsrikt deltagit i SM.Fotnot: Grillfrämjandet är en ekonomisk förening och för att kunna skicka ett
svenskt lag har deltagandet sponsrats. Företagen som sponsrar
satsningen på BBQ-EM i Belgien är: Landmann, Caj P samt Botniafisk.