Information om köttets ursprung blir obligatoriskt på restaurang
Redan i mars 2025 blir det krav på att restauranger ska kunna informera om var köttet kommer från.
På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket tagit fram föreskrifter som innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fågel. Informationen om ursprung kommer då behöva finnas direkt i menyerna eller ges muntligt, direkt eller på begäran.
Är det viktigt att köttet är svenskt? Ja, så klart är det viktigt. Det bekräftas också av att nästan hälften av alla konsumenter och gäster vill veta var köttet kommer från. 3 av 4 kan också tänka sig att betala mer för svenskt kött jämfört med importerat. Serverar ni svenskt kött så visa det! Skriv det i annonser, på sociala medier och i menyn. På det viset kan ni locka fler gäster till just er!
– Det ska vara lätt att veta var köttbiten på tallriken kommer ifrån. Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Nu kommer konsumenter få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Läs mer om 6 viktiga anledningar att servera svenskt kött.