23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Aktiv återvinning – hur gör du?

Att tänka grönt, att vara miljövänlig och förstå vikten med återvinning är tre väldigt viktiga och moderna koncept.

Att vi idag lever i en värld där föroreningar och miljöproblem blir alltmer påtagliga är ett faktum. Att försöka leva mer miljövänligt är något som alla vi bör sträva mot.

Men hur återvinner du på ett aktivt sätt? Hur bidrar du till återbruket av saker du inte längre behöver? Det första som man som privatperson tänker på angående de frågorna är källsorteringen. Att sortera sina sopor är ett absolut måste om man vill bidra till en bättre miljö. Vad gäller för dig som kanske äger ett företag? Du kan till exempelvis undersöka var dina råvaror och material kommer ifrån.

Till exempel om du är aktiv inom byggbranschen kan du se ifall väggpaneler, stålkonstruktioner eller trämaterial du planerar att använda är tillverkade av återvunnet material (helt eller delvist). Med andra ord finns det olika vägar att gå beroende på om du är en privatperson eller ett företag. Här måste det understrykas att detta är två exempel på tillvägagångssätt. Listan kan göras betydligt längre än så.

Vikten med återvinning
 Varför är återvinning så viktig? Enkelt. Återvinning energi och drar in på koldioxidutsläpp. Ju bättre du sorterar dina sopor desto större är chansen till att kunna använda materialet på nytt. Tänk på att källsortering är betydligt bredare begrepp än att återvinna förpackningar och tidningar. Idag rekommenderas det att man även återvinner matrester.

Plast står oftast i fokus när begreppet återvinning diskuteras. I Sverige transporteras återvunnen plast till industrier som tillverkar exempelvis blomkrukor eller företag verksamma inom bygg och fordonstillverkning. Sorterad plast efterfrågas mycket i Sverige. Här kommer ett intressant exempel.  Ett ton plastförpackningar kan återvinnas till 80 000 blomkrukor.

Fakta om återvinning
Recycling eller återvinning har en hel del intressanta fakta att presentera för dig som brinner för miljön. Här kommer några av dem:

  • I Sverige används ca trehundra miljoner värmeljus varje år. Om alla värmeljusbehållare återvinns kommer vi att spara ett tusen ton koldioxid och det är mycket.
  • Användningen av återvunnen aluminium i stället för ny sparar 95 % energi.
  • En återvunnen tidning producerar tillräckligt med energi för att kunna göra sig trettioåtta koppar kaffe.
  • En återvunnen konservburk genererar tillräckligt med energi för att titta på TV i hela sju timmar.

Sådana typer av exempel finns det verkligen gott om och de är bra att läsa om för att få en uppfattning om hur viktig återvinningen faktiskt är.

Sänd till en kollega

0.032